Psycholoog NIP

De psycholoog NIP heeft een afgeronde Masteropleiding Psychologie aan de Universiteit, relevante werkervaring binnen de geestelijke gezondheidszorg en is breed inzetbaar binnen zowel de basis GGZ als Specialistische GGZ. Binnen de basis GGZ en Specialistische GGZ handelt de Psycholoog NIP  in samenwerking met een GZ-psycholoog, Klinisch Psycholoog of Psychiater. Dit geldt voor zowel behandeling als diagnostiek.

In de vrijgevestigde praktijk kan een psycholoog NIP op eigen titel behandelingen uitvoeren, daarbij is het echter niet mogelijk om een contract te sluiten met zorgverzekeraars. De Psycholoog NIP werkt volgens de Beroepscode voor psychologen van het NIP. In de Beroepscode voor psychologen staan de eisen, richtlijnen en gedragsregels vermeld die aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog worden gesteld.

Beroepscode NIP

In de Beroepscode voor psychologen (opgesteld door het NIP) staan de eisen, richtlijnen en gedragsregels die aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog worden gesteld. Psychologen die lid zijn van het NIP en/of een NIP-registratie hebben, houden zich aan deze beroepscode. De basisprincipes zijn dat de psycholoog zich verantwoordelijk, integer, respectvol en deskundig gedraagt. De richtlijnen en gedragsregels in de Beroepscode zijn afgeleid van deze vier basisprincipes. Door toepassing van de Beroepscode is het voor de cliënt en de psycholoog duidelijk wat ze wel en niet kunnen verwachten. Rechten en plichten over de behandeling, onderzoek, het dossier en andere zaken staan uitgebreid vastgelegd, met als doel dat de cliënt beschermd is tegen mogelijk onzorgvuldig handelen van een psycholoog.